joi, 3 noiembrie 2011

Despre iluzii, mituri, amagiri

Anunt cu bucurie aparitia unei alte carti la editura Ascendent scrisa de Cristiana Alexandra Levitchi psihoterapeut-psiholog clinician si Clara Toma consilier ESPERE : “Despre iluzii, mituri, amagiri” (despre iubire, bani si moarte). Va reproduc mai jos invitatia directa lansata de catre doamna Cristiana Alexandra Levitchi.

Salon Inlight si Editura Ascendent va invita miercuri, 9 noiembrie, intre orele 18.30-20.30 la un eveniment special – seminar urmat de lansare de carte ,,Despre iluzii, mituri, amagiri,,.
Va invit la lansarea unei alte carti la care am scris in 2010. Cine oare nu se iluzioneaza? Cred ca 99 la suta din populatie o face. Iluzia face parte din viata. Subiecte ca dragoste, bani si moarte au stirnit de-a lungul timpului foarte multe iluzii. Ele sint cumva subiecte tabu. Si in acest secol, partenerii indragostiti nu vorbesc despre bani in cuplu si nici despre moarte. In cultura noastra nu se apreciaza batrinetea….pentru ca deseori aduce boala si intotdeauna moarte. Speranta uneori este cel mai mare dusman al luciditatii.

In cadrul seminarului, o sa aveti prilejul de a va pune intrebari despre iluziile si miturile pe care le aveti in mai multe domenii ale vietii, mai ales in cele legate de relatii personale, dragoste, bani si moarte. 


De ce ne iluzionăm? Pentru că este comod, pentru că este dificil să facem faţă realităţii, pentru că nu conştientizăm iluzia, pentru că este securizant, pentru că este liniştitor, în pofida supărărilor iluziilor şi pentru că am preluat acelaşi tip de iluzii din familie şi din cercul social. Este mai greu să nu mai avem iluzii, decât să nu avem, pentru că ele uneori sunt temelia vieţii noastre. Iluziile ne dau un confort psihologic, un anumit fel de control.
Oamenii, în general, se iluzionează despre multe lucruri, subiecte, însă, dacă unele iluzii, mituri se demontează relativ usor (cele care sunt mai lesne de demonstrat), altele nu se desfiinţează decât foarte greu sau deloc. Temele principale în care sunt menţinute cele mai mari iluzii sunt temele fundamentale de interes pentru omenire: viaţa şi moartea, iubirea-dragostea, banii, sexul. Dacă menţinem de exemplu o iluzie cu privire la sistemul bancar, orice specialist competent în această meserie ne poate arăta repede adevărul. În schimb, dacă avem iluzii cu privire la dragoste, de cele mai multe ori avem relaţii nefericite şi este nevoie de psihoterapie susţinută să scăpăm de asemenea iluzii. Filosofii, psihologii, psihiatrii, psihoterapeutii, sociologii, biologii, medicii, fizicienii, antropologii, chimiştii au explicat fiecare prin cunoştiinţele lor aceste mari teme. Pot să spun că oricine, conştient sau înconstient s-a întrebat cu privire la aceste teme.
Ce înseamnă iluzie? A nu vedea realitatea aşa cum este. O să spuneţi poate că realitatea e văzută de fiecare dintre noi diferit. Da, diferit în funcţie de convingerile pe care le-am preluat de la părinţi, societate, filme.
Realitatea este că lumea este plină de ficţiune şi că ne şi place cumva să trăim în ficţiune. Pe de altă parte, aproape fiecare dintre noi (conştient sau nu) suntem preocupaţi de adevărul ultim şi de multe aspecte fundamentale ale vieţii: ©e e viaţa? De unde venim şi unde ne ducem? Ce e după moarte? Dacă e ceva? Ce e iubirea?
Avem o nevoie fundamentală de a explica mersul lucrurilor de a le controla şi ne folosim de diverse explicaţii. Uneori aceste explicaţii devin incomode şi neeficiente, la fel ca iluziile. Atunci explicaţiile merită schimbate.
Cartea este scrisă pentru persoanele care îşi pun întrebări şi nu se mulţumesc cu răspunsuri preconcepute. Acelora dintre voi care doresc să îşi păstreze iluziile, să se protejeze prin negare, le recomand să se conserve cu toate riscurile ce decurg de aici.
Se prea poate că unii dintre cei care vor citi această carte să fie cuprinşi de sentimente foarte diferite şi contradictorii. Este foarte greu să ne punem la îndoială sistemul de credinţe… şi este greu să scăpăm de iluziile noastre construite şi întreţinute poate de-a lungul unei vieţi. Eu cred totuşi că o întrebare bună, este mai bună decât răspunsurile preluate de la alţii. Cu alte cuvinte întrebarea copilului: “De ce aşa şi nu aşa?” are în ea multă inteligenţă şi înţelepciune. Fiţi ca şi copiii: întrebaţi-vă despre orice.
Seminarul va fi sustinut de autoarele cartii, Cristiana Alexandra Levitchi, psihoterapeut si Clara Toma, consilier in comunicare si dezvoltare personala.
Cartea a carei tematicava fi abordata in acest seminar interactiv, este scrisă pentru persoanele care îşi pun întrebări şi nu se mulţumesc cu răspunsuri preconcepute. .
Seminarul va fi urmat de o sesiune de autografe .

Costul participarii la seminar- 50 lei , care include si
-cartea ,, Despre iluzii, mituri, amagiri,,.
- Ceai, cafea, apa, snacks-uri
- un bilet de tombola unde puteti castiga premii din partea organizatorilor

Locurile se ocupa in ordinea rezervarilor, la e-mail clara_ascendent@yahoo.com sau la tel 0747085371

Seminarul va avea loc in locatia Salonului InLight, str. Paraschiva Gherghel nr. 14, vis a vis de P-ta Domenii.

Va asteptam cu drag !

Fragmente din carte :

Cuprins

O altfel de…prefaţă  – (Dez)iluzionează-te ! - Clara Toma

În loc de introducere – Cristiana Alexandra Leviţchi                

Ataşamentul şi concepţia despre noi, lume şi alţii – Cristiana Alexandra Leviţchi                

De unde încep iluziile - Cristiana Alexandra Leviţchi                

Poziţiile de viaţă

Nevoia de siguranţă la temelia vieţii

Controlul, anxietatea existenţială şi puterea

Controlul, poziţiile de viaţă şi triunghiul dramatic

Mecanismele de apărare şi iluziile – Cristiana Alexandra Leviţchi                

Iubirea, dragostea, sexul şi lluziile – Cristiana Alexandra Leviţchi                

Cum învăţăm să iubim?

Iluzii despre relaţii

Mituri despre bărbaţi şi femei, familii în societăţile patriarhale

Adevăruri despre fidelitate şi relaţii

Idei preconcepute despre femei, bărbaţi şi sexualitate

Mituri şi adevăruri despre sex

Mituri şi prejudecăţi despre copii şi sex

Ataşamente şi disfuncţii relaţionale

Fazele unei relaţii de cuplu

Idealuri si idealizare în relaţiile de cuplu -Clara Toma

Banii şi iluziile – Cristiana Alexandra Leviţchi                

Mituri şi adevăruri despre bani

Moartea şi existenţa libertate, sens – Cristiana Alexandra Leviţchi                

Poziţii de viaţă, tipul de ataşament şi atitudinea în faţa morţii

Mania perfectiunii corporale, teama de boala, teama de moarte si negarea mortii Ce ascunde mania perfecţiunii corporale şi teama de boală

Diverse moduri de sfidare-negare a morţii (unele benefice, altele negative)

Religiile, credinţele religioase şi moartea

Copiii şi moartea

Cum e sa trăieşti conştient, fără amăgiri şi iluzii - Cristiana Alexandra Leviţchi                

Despre unele iluzii, mituri, amagiri, cu alte cuvinte… - Clara Toma

În (loc de) încheiere – Clara Toma

Despre autoare

Bibliografie selectivă

Biblioterapie: Cărţi ce merită citite

2 comentarii:

 1. Imi va fi greu sa vin in Domenii din Titanul vietii mele de zi cu zi , dar voi cauta cartea care mi se pare interesanta prin temele pe care le abordeaza . Multumesc mult pentru prezentare , Dan !

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna seara Radule,
  :)
  Invitatia este lansata in eter... Prezentarea insa nu-mi apartine... Eu sunt doar gazda virtuala.

  Nici eu nu stiu daca plec din Corbeanca, dar, ca si tine voi citi cartea...

  RăspundețiȘtergere

Arta cere sacrificii... Ia sa vedem: