marți, 10 noiembrie 2009

LUPUL ALB - de Blogger Sorin Di Rokko


BloggerSorin Di Rokko , poetul si scriitorul de care m-am apropiat pe blogu'lu'oreste are a va istorisi o "Poveste cu lup de la Baba Dascalita, matusa bunicii mele Paraschiva, Dumnezeu sa le hodineasca pe amandoua!."

Se spune, ca demult, cand oamenii erau mai putini decat zilele anului pe pamant, din spuma norilor, a coborat Zamolxes pe pamantul Daciei. Si nu oriunde! Fix pe crestetul Raraului.
Prima aratare pe care o inatlni, fu un LUP, un lup alb, regele lupilor numit de toti ALBUDAC. Se aseza langa lup, in iarba neatinsa de pasul omului, si-i spuse: 

-Voi inalta pe aceste pamanturi, cel mai drept, mai viteaz si mai intelept popor din lume. Le voi spune DACI dupa numele tau si atata timp cat semintia ta va exista, vor fi si ei. Il voi invata sa va inteleaga, sa va stie durerea, ii voi darui codrul si-l voi face fratele vostru. Rodul pamantului va fi inzecit iar raurile vor purta pesti de aur. Caii dacilor vor fi inaripati, iar portile intunericului in veci vor fi ferecate pentru ei....
Din inaltul cerului cobori un armasar negru cu aripi albe, ii lua in spate pe cei doi si plecara sa-i adune pe DACI. Dupa sapte zile si sapte nopti ii avea pe toti. La poalele codrilor, sub privirea muntilor cu cantecul apelor, sub parfumul florilor, Zamolxes le darui intelepciunea de a trai frumos si curat alaturi de sufletul pamantului, al naturii , al animalelor. Le-a pus in palme paradisul.
Au urmat secole si ani la randul de fericire pentru Daci. In luptele lor contra celor care le vroiau pamanturile purtau mereu deasupra capului steagul DAC. Darul facut de Zamolxes, legamantul cu ei ce-i ocrotea. CAPUL DE LUP. Lupul DAC!
Romanii au incercat sute de ani sa cucereasca Dacia. Traian un imparat al lor, le-a aflat secretul, profetia lui Zamolxes. In timpul bataliei, legiuniile sale personale, au ucis purtatorul steagului, iar steagul a fost mistuit de flacari, pe un altar mare in vazul poporului DAC. Se spune ca atunci cand ardea se auzea planset de lup, iar flacarile au ajuns pana la cer. Regele de atunci al Daciei, Decebal, a fost lovit de blestem. Cu moartea Capului de Lup, a murit si el. Blestemul s-a intins peste toata Dacia. Raul stapaneste de atunci pamanturile sfinte ale Daciei.
Bunica mea, intr-o seara pe prispa casei m-a intrebat de vreau sa vad locul unde salasluieste comoara Dacilor.
Afara era luna plina. Undeva pe un deal un caine urla la Ea sau poate aducea aminte satenilor de plansetul steagului DAC cand a ars. Bunica, zana mea cea buna a adus o galeata de apa, rece, de fantana. A pus-o in fata noastra si a lasat sa se balaceasca luna in ea.
Tusa Natalita, mi-a zis: " Ia nepoate si bea poate o sa ti se arate calea spre comoara Dacilor!"  Apa era rece, iar eu incins de a sti! Am baut si ochii mi-au cazut in caladare, oglinda apei se invalurise, parea un rau de munte, puteam sa-i aud soapta, apoi am vazut codrul verde, de nepatruns. Eram in fata lui. Buna a tusit si codrul mi-a facut carare. Am mers prin el si am dat de o poiana. Toate florile pamantului isi gasisera aici adapost, pe deasupra lor paseau fara urma animale vazute si nevazute, iar in mijloc, in mijlocul poienii era un tron mare de clestar pe care odihnea un batran. Era imbracat in alb iar barba lui ar fi putut inconjura pamantul de trei ori. Langa tron pazeau pacea locului doi lupi albi, tot atat de batrani ca cel de pe tron.
Cand am fost atat de aproape cat sa-i simt batatile inimii care pareau ca suna a toaca, batranul s-a trezit.
Mi-a zis..."Copile! Il cauti pe Zamolxes? Eu sunt!"
In spatele lui codrul se dadu deoparte! Acolo erau rafturi pline de comori. Erau cartile cu istoria sfanta a Dacilor. Carti pline de intelepciune. Nu era aur, dar totul era stralucitor, mai stralucitor ca aurul. Era izvorul plin de viata din care am uitat sa mai bem!
M-am trezit dormind in patul din Casa Bunei. Lupii inca urlau pe creasta!

E o poveste cu lupul alb si Zamolxes si comoara Dacilor pe care am auzit-o de mult ori. Intr-o seara visele m-au dus acolo.

27 august 2009 17:49

8 comentarii:

  1. :D
    Cum n-am mai auzit pana acum ca doi oameni sa aiba aceeasi halucinatie, la momente diferite, atunci sa inteleg ca "Parintele" ni s-a aratat la amandoi? Si mie si lui Sorin?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Dane pentru "postul" asta plin de amintiri pentru mine. Zamolxes sa-ti ocroteasca drumurile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iris,:)
    Ba da... Poate fi halucinatie colectiva, cum ar fi de exemplu luminita de la capatul tunelului, pe care o vad toti politicienii, numai noi nu. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt cel care trebuie sa-ti multumeasca Sorine, pentru ca mi-ai permis publicarea.
    Si-ti multumesc frumos si pentru urarea ta!
    Retziproca! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Staaaaati!! Ca nu sunteti singurii....
    Eu halucinez de 10 ani si am scris vreo 2000 de pag. pana acum despre Zalmoxis, Moşul zeu, Moşul Zal, Moşul din Cuibul Muntilor...
    Luminita de la capatul tunelului, de capatul Zilelor de Acum, trebuie sa vina, as cum a spus pe undeva si părintele Arsenie, nu se poate ca tot ceea ce a fost sa nu mai vina din nou...
    Oricum, multumesc si eu frumos, Sorin, si Dan, si FloareSenina pentru inca-o-data-citirea, caci am citit si pe blogul lui Sorin, si am adormit atunci leganata de vocea pătrunzatoare, calda, imprăştiind Viata, a Marelui Om, caci Om a fost alaturi de oamenii pe care i-a iubit, indiferent daca au fost daci sau alte popoare de sub soare...
    Ce drag imi este de voi!!!...

    RăspundețiȘtergere
  6. [B]NZBsRus.com[/B]
    Escape Laggin Downloads Using NZB Files You Can Swiftly Search Movies, PC Games, MP3 Albums, Applications and Download Them @ Fast Speeds

    [URL=http://www.nzbsrus.com][B]Newsgroup[/B][/URL]

    RăspundețiȘtergere

Arta cere sacrificii... Ia sa vedem: